Lees pagina voor

Er is een Visie Zon & Wind. Hoe nu verder?

Er is een Visie Zon & Wind. Hoe nu verder?

In de Visie Zon en Wind selecteert de gemeente Wijchen gebieden die kansrijk zijn voor de opwek van windenergie en geeft aan onder welke voorwaarden zonne-energie grootschalig mag worden opgewekt. Ook beschrijft de visie welke stappen genomen gaan worden om tot een windpark te komen in één van die gebieden. Er staat eveneens in welke voorwaarden de gemeente stelt aan de ontwikkeling van een windpark.

Windmolens komen er niet op korte termijn. Er is nog een hele weg te gaan voordat duidelijk wordt welke plek het meest geschikt is. Eerst gaat de gemeente nog een aantal zaken onderzoeken.

Wat gaat er de komende jaren gebeuren?

De gemeente voert een aantal onderzoeken uit en verzamelt de komende maanden en zelfs jaren alle informatie die belangrijk is als het gaat op de opwekking van groene energie.

Waar komt het hoogspanningsstation?

Binnen de Wijchense gemeentegrenzen komt een hoogspanningsstation. Daarvoor is een gebied nodig van ongeveer 26 hectare. Wij voeren hierover gesprekken met de provincie Gelderland, met netwerkbeheerder Tennet en het ministerie van Economische Zaken. Wij verwachten dat het maximaal twee jaar gaat duren voordat het duidelijk is waar het hoogspanningsstation precies komt.

Financiële participatie van inwoners

Behalve dat inwoners kunnen participeren in het proces, vindt de gemeente het ook belangrijk dat inwoners financieel kunnen participeren in windparken. Dat zou kunnen betekenen dat inwoners zelf in de windparken kunnen investeren, of dat inwoners financieel voordeel kunnen behalen uit de komst van de windmolens. Hierover is nog niets bekend. De gemeente gaat onderzoek doen en stelt hiervoor richtlijnen op. Ontwikkelaars van windparken moeten laten zien hoe ze deze spelregels toepassen als zij een offerte uitbrengen voor de ontwikkeling van een windpark.

Hoeveel energie gaan we opwekken?

In de Visie Zon & Wind staat een grove doelstelling voor wat Wijchen aan duurzame energie wil opwekken. Dit moet nog preciezer worden uitgewerkt. Binnen de regio Arnhem-Nijmegen is afgesproken dat de regio in 2030 gezamenlijk 1,62 TWh (Tera Watt uur) duurzame elektriciteit bijdraagt aan de nationale opgave van 35 TWh uit het Klimaatakkoord.

De gemeente stelt een programma van eisen op

Daarin staat waaraan de windparken moeten voldoen. De gemeenteraad moet hier haar goedkeuring aan geven. Aanbieders van windparken krijgen daarna de mogelijkheid om een offerte uit te brengen. De gemeente maakt een keuze voor de beste aanbieding in één van de drie gebieden.