Lees pagina voor

Energietransitie, wat is dat eigenlijk?

Energietransitie, wat is dat eigenlijk?

Het blijft een wat lastig woord: energietransitie. Je hoort er veel over, maar wat is dat eigenlijk? Energietransitie betekent dat we een overgang maken naar een maatschappij waarin we blijvend gebruik gaan maken van andere soorten energie dan nu het geval is.

Slechte gassen terugdringen

Olie, gas, hout en zelfs kolen zijn nu wereldwijd nog de meest gebruikte energiebronnen. Dat is ook in Nederland het geval. Dit zorgt voor de uitstoot van heel veel broeikasgassen. Die gassen zijn heel slecht voor het klimaat. Ze houden namelijk heel veel warmte vast. Zomers worden steeds warmer, winters worden natter, er zijn veel stortbuien en zwaardere stormen, ijskappen smelten en het waterniveau stijgt. Daarom proberen we de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Andere energie nodig

Dat kan door zoveel mogelijk energie te besparen en dus weinig olie, gas, hout of kolen te verbranden. Dat werkt maar gedeeltelijk. We hebben immers energie nodig om te kunnen verwarmen, koken, reizen of werken.
We kunnen ook andere soorten energie gaan gebruiken. Energie uit zon en wind liggen dan het meest voor de hand. Ze zijn gemakkelijk op te wekken, tegen betrekkelijk lage kosten. Daarom verschijnen nu overal in het landschap zonne- en windparken. Veel mensen vinden zonneparken niet mooi, maar ze hebben meestal meer zorgen als er windmolens in hun omgeving worden geplaatst. Die vinden ze lelijk, ze tasten het landschap aan, ze maken geluid, zorgen voor schaduw, etc. Daarom is het nodig om heel goed te kijken waar windparken kunnen komen en waar ze voor zo min mogelijk overlast zorgen. De Rijksoverheid stelt bovendien veel strenge eisen aan de aanleg van windparken.

Klimaatneutraal

Energie besparen en andere energiebronnen gebruiken moeten tot gevolg hebben dat we in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we bij alles wat we doen, niet meer bijdragen aan de opwarming van de aarde.
Een goede balans in de opwekking van zonne- en windenergie is belangrijk. Immers, als de zon schijnt waait het (meestal) niet en als het waait schijnt de zon (meestal) niet. Daarmee vullen de twee energiebronnen elkaar aan en raken de kabelnetwerken om elektriciteit te vervoeren niet overbelast (netcongestie).

Tot nu toe kende gemeente Wijchen alleen zonneparken: Zonnepark Kampbroek (9 ha) en Zonnepark Bankhoef (18 ha). Bankhoef moet nog worden aangelegd. Daarvoor moeten eerst de juiste kabels worden aangelegd en dat kan nog even duren. Met zonne-energie wekken we niet genoeg groene energie op om aan de opdracht van het Rijk te voldoen. De aanleg van een windpark moet daar verandering in brengen.