Lees pagina voor

Wijkaanpak Isolatie Wijchen

De gemeente Wijchen werkt samen met de Energiebespaarders om inwoners te helpen met het isoleren van hun woning. Begin 2024 zijn de lokale adviseurs van de Energiebespaarders aan de slag gegaan.

De gemeente biedt woningeigenaren gratis advies en begeleiding (ter waarde van €189,-) aan bij het nemen van energiebesparende isolatie- en ventilatiemaatregelen .

In een goed geïsoleerd huis heeft u minder energie nodig om uw huis te verwarmen. Zo kunt u uw energierekening omlaag brengen. Verder is minder energie gebruiken ook goed voor het milieu. Naast isoleren is een goede ventilatie belangrijk voor voldoende schone lucht in huis.

Foto: Energiebespaarders

Heb ik recht op gratis advies en begeleiding?

De gemeente kan niet iedereen tegelijk helpen, daarom werkt de gemeente met een wijkaanpak. Dit betekent dat inwoners wijk na wijk aan de beurt komen. Wijken of dorpen met veel slecht geïsoleerde huizen komen als eerste aan de beurt. U ontvangt een brief van de gemeente als u recht hebt op gratis advies en begeleiding. Deze ontvangt u zodra uw wijk of dorp aan de beurt is voor de wijkaanpak.

U heeft recht op gratis advies en begeleiding uit de wijkaanpak als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

Niet alle inwoners kunnen meedoen met de wijkaanpak. Hieronder staat wie (nog) geen recht heeft op gratis advies en begeleiding bij isoleren.

De gemeente werkt aan speciale aanpakken om ook VvE’s, particuliere verhuurders en eigenaren van monumenten te helpen met isoleren. Woningen gebouwd na 2005 zijn al goed geïsoleerd. Daarom hoeven deze woningen niet beter geïsoleerd te worden.

Hoe werkt het?

Nadat u een brief heeft ontvangen van de gemeente voor een adviesgesprek kunt u een afspraak inplannen met de Energiebespaarders. Dit kunt u doen via de website van Energiebespaarders (Deze link gaat naar een externe website)of door het scannen van de QR-code in uw brief. Dit kan ook als u de brief al een tijd eerder heeft ontvangen.

Een lokale adviseur van de Energiebespaarders komt bij u langs voor een woningopname. Hij onderzoekt samen met u uw huis en kijkt dan naar hoe goed uw huis nu is geïsoleerd. Daarna geeft hij advies over de maatregelen die u kunt nemen om uw huis te isoleren en hoe u daarmee energiekosten kunt besparen. Het bezoek duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Wat levert het aanbod uit de wijkaanpak u op?

Na het huisbezoek door een adviseur van de Energiebespaarders:

Wanneer is mijn buurt of dorp aan de beurt?

Begin 2024 is de gemeente gestart met de wijkaanpak in de volgende buurten en dorpen: Diepvoorde, Hoogmeer, Oudelaan, Zevendreef, Abersland, Kronenland, Wijchen-Noord, Woezik, Homberg en Batenburg.

In het najaar van 2024 zijn nieuwe buurten en dorpen aan de beurt. Het gaat om: Heilige Stoel, De Ververt, Bergharen, Hernen, Leur en Sluiskamp. Daarna volgen de andere buurten en kernen van Wijchen.

Ik heb geen brief gehad, maar mijn buren wel. Wat nu?

U heeft geen brief ontvangen van de gemeente, maar uw buren wel. U kunt hierboven controleren of u ook mee kunt doen met de wijkaanpak. Dit doet u onder het kopje “Heb ik recht op gratis advies en begeleiding”. Als u denkt dat u recht hebt op gratis advies en begeleiding, neem dan contact met ons op. Hiervoor belt u met de gemeente op telefoonnummer 088 432 7000.

Hoe lang blijft het aanbod gelden?

U kunt zo lang de wijkaanpak loopt een afspraak maken om gebruik te maken van het aanbod. Let op, dit kan alleen als u al uw brief heeft ontvangen.

Ik isoleer mijn woning liever zelf, kan dat ook?

Ja, dit kan. U kunt dan gebruik maken van de doe-het-zelf aanpak. De adviseurs van de Energiebespaarders kunnen u daarin ook adviseren. Als u in recht heeft op subsidie, moet u subsidie aanvragen voordat u de isolatiemaatregelen gaat uitvoeren. U declareert de materiaalkosten achteraf bij de gemeente. Hierna ontvangt u de subsidie. U kunt dit hier doen. Lees meer informatie op de website van de Energiebespaarders (Deze link gaat naar een externe website).

Heeft u al offertes aangevraagd bij andere bedrijven, maar heeft u hulp nodig met vergelijken?

Als u al weet wat u wilt isoleren, heeft u hiervoor misschien al offertes aangevraagd bij andere bedrijven. Als u hulp wilt met het vergelijken van deze offertes, kunt u ook contact opnemen met de Energiebespaarders. Zij helpen u graag met vergelijken. Ook als u geen adviesgesprek heeft ingepland. Hoe u gebruik kunt maken van deze service, leest u op de website van de Energiebespaarders (Deze link gaat naar een externe website).

Natuurvriendelijk isoleren, wat kan ik wel en niet isoleren?

In uw spouwmuur of dak kunnen beschermde diersoorten verblijven, zoals huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen. Bij het isoleren van uw spouwmuur of dak kunt u deze dieren onbedoeld verstoren of doden. In de Omgevingswet staat dat u geen beschermde diersoorten mag verstoren of doden. Doet u dit wel, dan bent u in overtreding.
Om dat te voorkomen biedt de gemeente nu alleen onderstaande isolatiemaatregelen aan. Hierbij kunnen geen beschermde diersoorten worden verstoord of gedood.

De Omgevingswet verplicht iedereen om éérst natuuronderzoek te laten uitvoeren als de werkzaamheden mogelijk beschermde diersoorten verstoren of doden. Bijvoorbeeld wanneer u gaat renoveren of uw spouwmuur of dak (van buitenaf) gaat isoleren. Als er tijdens dit onderzoek beschermde diersoorten of hun verblijfplaats worden gevonden, heeft u een vergunning nodig voor uw werkzaamheden. Aan deze vergunning zijn voorwaarden verbonden, zoals het plaatsen van vervangende verblijfplaatsen.

De gemeente gaat een plan maken om ervoor te zorgen dat vleermuizen en vogels op andere plekken gaan wonen. Zo wordt het voor u gemakkelijker en betaalbaarder om uw spouwmuur en dak (van buitenaf) te isoleren. Wanneer dat plan klaar is, kunt u uw spouw of dak van buitenaf isoleren en hoeft u daarvoor geen natuuronderzoek meer uit te voeren. U moet dan natuurvriendelijk isoleren, dat is verplicht in Nederland. Bij natuurvriendelijk isoleren, krijgen deze dieren de tijd om weg te vliegen voordat u gaat isoleren en geeft u ze een vervangende verblijfplaats.

Meer informatie over natuurvriendelijk isoleren vindt u op de website Natuurvriendelijk isoleren (Deze link gaat naar een externe website).

Wat is een Soortenmanagementplan (SMP)?

Een soortenmanagementplan is een biodiversiteitsplan die gemeenten opstellen op basis van uitgebreid natuuronderzoek. Een SMP geldt voor een bepaald gebied, zoals de bebouwde kom. Het plan brengt in kaart welke beschermde diersoorten er in het gebied leven. Ook staat in het plan hoe beschermde diersoorten in de buurt kunnen blijven leven wanneer hun verblijfplaats verdwijnt of wordt verstoord. Bijvoorbeeld als we de spouw gaan isoleren.

De provincie beoordeeld een SMP en verleent de gemeente een gebiedsgerichte omgevingsvergunning. Daar kunt u als inwoner gebruik van maken. U kunt dan bijvoorbeeld uw spouw of dak van buitenaf isoleren, zonder dat u hiervoor een onderzoek hoeft te doen. U hoeft dan ook geen vergunning meer aan te vragen.

Het opstellen van een SMP kan tot twee jaar duren. De provincie maakt het daarom mogelijk dat gemeenten gebruik kunnen maken van een pre-SMP. Dat is een tijdelijke ontheffing voor gemeenten die nog werken aan het SMP. Een pre-SMP maakt het mogelijk om een klein deel van de woningen te isoleren. Wanneer de gemeente Wijchen beschikt over een (pre-)SMP zullen wij u daarover informeren.