Voorkomen van heling
Heling is het krijgen, bezitten, doorgeven of doorverkopen van een gestolen product. Ook kopen van gestolen producten valt onder heling.
Een voorbeeld? Stel u koopt een schitterende wielrenfiets voor € 75,00. Dan is de kans groot dat het gaat om een gestolen exemplaar. Wanneer u zo’n product koopt, dan maakt u zich schuldig aan heling. En dat is strafbaar.
Ondernemers moeten zich inschrijven
Een ondernemer die tweedehands producenten koopt of inruilt, moet zich bij zijn gemeente officieel laten inschrijven als handelaar. En verplicht een in- en verkoopregister bij houden. Het doel is om de verkoop van gestolen producten tegen te gaan. Natuurlijk komt het voor dat een ondernemer in tweedehands producten zich per ongeluk schuldig maakt aan heling. Dit is de reden dat een in- en verkoopregister zo belangrijk is.
Een digitaal register
Een aantal ondernemers in Wijchen maakt gebruik van een digitaal in- en verkoopregister. Als iemand een gestolen product in dit in- en verkoopregister inschrijft dan krijgt de politie daarvan automatisch bericht. De politie spoort een gestolen product zo makkelijker op.
Om welke producten gaat het?
Het gaat vaak om producten zoals fietsen, laptops, tablets en smartphones. Maar vaak ook om gestolen goud, zilver, sieraden of horloges. Alle producten die een handelaar koopt komen in het i- en verkoopregister.
Verkoopt u producten aan een handelaar?
De handelaar is verplicht uw persoonsgegevens op te nemen in het register. Daarom moet u zich altijd legitimeren met uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart.
Wat kunt u zelf doen?
Noteer nadat u iets koopt product altijd het serienummer van het product dat u gekocht heeft. Een serienummer maakt een product uniek. Met een serienummer kan de politie een gestolen product makkelijker terugvinden. Wilt u zelf controleren of een aangeboden product bij de politie als gestolen bekend staat? Dit doet u via stopheling.nl. (Deze link gaat naar een externe website) Op deze website vindt u meer informatie over dit onderwerp.