Verwarmen en koelen
Op deze pagina leest u alles over verwarmen en koelen.
Verwarmen
Een groot deel van je energierekening is voor het verwarmen van jouw huis en jouw water. De meeste huizen verwarmen we met een cv-ketel die werkt op aardgas. Bij het verbranden van aardgas komt CO₂ vrij. Dit draagt bij aan klimaatverandering. Dat is een van de redenen waarom we in Nederland hebben besloten om te stoppen met het gebruik van aardgas. Gelukkig kan je je woning ook verwarmen op een duurzame manier, zoals met duurzame elektriciteit, warmte uit water of uit de bodem.
Welke warmteoplossingen zijn er?
Er zijn verschillende alternatieven voor aardgas. Het grootste verschil zit tussen collectieve en individuele oplossingen.
Collectief
Een collectieve oplossing is een warmtenet waarmee meerdere woningen worden verwarmd. Dit heet ook wel wijkverwarming. Dat betekent dat iemand niet alleen kan beslissen om aan te sluiten op zo'n systeem. Het gaat altijd om meerdere huizen en vaak hele buurten. Het plan van de gemeente is om dit samen met andere partijen, zoals de woningcorporatie, op te pakken.
Individueel
Bij een individuele oplossing gaat iedere woningeigenaar zelf aan de slag. Met een (hybride) warmtepomp of all-electric warmtepomp. De gemeente en het Energieloket kunnen hierbij ondersteunen.
Op deze kaart (Deze link gaat naar een externe website)kan je zien welke oplossing het meest voor de hand ligt voor jouw buurt. Let op: op dit moment is nog niet alles duidelijk.
Koelen
Bij koelen denk je misschien gelijk aan een airco. Een airco gebruikt veel energie en bevat een schadelijk koudemiddel. Hierdoor hebben airco’s een negatieve impact op het klimaat. Gelukkig zijn er voldoende duurzame en energiezuinige manieren om jouw huis koel te houden. Meer informatie en tips lees je op verbeterjehuis.nl (Deze link gaat naar een externe website) en op milieucentraal (Deze link gaat naar een externe website).
Denk je over het installeren van een warmtepomp of airco? Dan heb je misschien een vergunning nodig. Op de pagina airco's en warmtepompen lees je alles waar je rekening mee moet houden.
Wil je meer weten over duurzame warmte in jouw wijk of dorp? Dat lees je op de pagina duurzame warmte in jouw wijk/ dorp.