Veelgestelde vragen energie
Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de energie- en warmtetransitie in de gemeente.
U vindt de vragen per onderwerp:
- Vragen over Duurzame warmte / Warmtetransitie
- Vragen over een collectief warmtenet (één centrale warmtebron voor bijvoorbeeld een aantal huizen of alle woningen in een wijk)
- Wat gebeurt er in mijn wijk of dorp?
- Wat kan ik doen om mijn woning te verduurzamen en isoleren?
Duurzame warmte / warmtetransitie
Wat houdt de warmtetransitie in?
De meeste mensen gebruiken nog aardgas om hun huis en water te verwarmen. Aardgas is niet duurzaam en stoot CO₂ uit. Daarom gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. De overstap van aardgas naar het gebruik van duurzame warmte noemen we de warmtetransitie.
Waarom is aardgas niet goed voor het klimaat?
Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO₂ vrijkomt bij de verbranding van aardgas. Vanaf het jaar 1750 stoten wij heel veel CO₂ uit. Daarom stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde op dit moment snel. Deze opwarming zorgt voor veranderingen in het klimaat, met enorme gevolgen. 95 procent van de 7,7 miljoen gezinnen in Nederland gebruikt aardgas. Voor verwarming, voor warm water en om op te koken. Al die woningen bij elkaar zorgen voor een flinke CO₂-uitstoot. Wel 11 procent van de alle Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Stoppen met het gebruik van aardgas zorgt dus voor een flinke afname van onze CO₂-uitstoot. En hoe minder CO₂ in de lucht, hoe beter dat is voor het klimaat.
Welke warmteoplossingen zijn er?
Er zijn verschillende andere keuzes voor aardgas. Het grootste verschil zit tussen collectieve en individuele oplossingen.
Een collectieve oplossing is een warmtenet waarmee je meer woningen verwarmt. Dit heet ook wel wijkverwarming. Dat betekent dat je niet in je eentje kunt beslissen om op zo'n systeem aan te sluiten. Het gaat altijd om meer huizen en vaak hele buurten. Het plan van de gemeente is om dit samen met andere partijen op te pakken. Bijvoorbeeld met de woningcorporatie, de netbeheerder en buurtinitiatieven.
Bij een individuele oplossing gaat iedere woningeigenaar zelf aan de slag. Met een (hybride) warmtepomp of all-electric warmtepomp.
Op dit kaartje (Deze link gaat naar een externe website) kunt u zien welke oplossing het meest voor de hand ligt voor uw buurt. Let op: op dit moment is nog niet alles duidelijk.
Wat gebeurt er met de gasleidingen in de grond?
Verdwijnt het aardgas? Dan zijn de gasleidingen niet meer nodig. Volgens de wet mogen deze leidingen dan niet in de grond blijven zitten. Het vervangen van gasleidingen is erg duur is. Daarom kan het een goed moment zijn om over te stappen op andere manieren om te verwarmen. In sommige gevallen kunnen de bestaande gasleidingen gebruikt worden om groen gas of waterstof door te vervoeren.
Kan ik overstappen op waterstof of groen gas?
Op een aantal plekken in Nederland voegen ze groen gas toe aan het gasnet. Dat is biogas dat daarvoor geschikt is gemaakt. Verschillende energieleveranciers bieden op dit moment groen gas aan. Meestal gaat dit om aardgas dat wordt gecompenseerd met certificaten uit het buitenland. Kiest u voor groen gas dan krijgt u dus geen biogas in huis. U zorgt ervoor dat ze ergens anders in de wereld minder CO₂ uitstoten. Door klimaatvriendelijke projecten.
Wat ook kan is waterstof. Dat is nu nog niet te koop. Er is meer onderzoek nodig. Ook is duurzaam gemaakte waterstof zeldzaam. Daardoor is er maar weinig beschikbaar om woningen mee te verwarmen.
Waterstofgas komt er wel aan. Maar voordat we dat op grote schaal duurzaam kunnen maken, zijn we minstens 20 jaar verder. En waterstof is ook hard nodig voor de industrie, het vervoer en de opwek van elektriciteit. De uitdaging om alle woningen voor 2050 van het aardgas te krijgen is erg groot. We kunnen geen 20 jaar wachten met beginnen en hopen op nieuwe technieken. Zeker in wijken waar een goede andere mogelijkheid is.
Wat zijn duurzame warmtebronnen?
Bij duurzame warmtebronnen denken we aan warmte die komt uit nieuwe bronnen. Zoals zonne-energie, warmte uit water of uit de bodem.
Collectief / gezamenlijk warmtenet
Wat houdt een onderzoek naar een collectief warmtenet in?
- Is een gezamenlijk warmtenet misschien mogelijk? Dan gaat de gemeente verder onderzoek doen. Dit doen wij samen met andere partijen, zoals een woningcorporatie. Wij brengen in beeld waar zo’n warmtenet kan komen te liggen. Welke duurzame bron wij kunnen gebruiken. En wat dat gaat kosten.
- Ook gaan we in gesprek met bewoners in het gebied. Om te vragen of zij willen aan sluiten op een warmtenet.
- We kijken ook naar de andere mogelijkheid. En wat het zou kosten en betekenen wanneer iedereen in het gebied voor een elektrische warmtepomp zou kiezen.
- Is een gezamenlijk systeem beter is dan de persoonlijke oplossing? Dan gaan wij proberen het gezamenlijke systeem te maken.
- Is een individuele oplossing met (hybride) warmtepompen beter? Dan maken wij geen collectief systeem.
Waarom/wanneer is een warmtenet beter dan een individuele oplossing?
Het antwoord op deze vraag is niet makkelijk. Want wat is beter voor wie en wanneer? Het liefst hebben wij de oplossing die het beste is voor het klimaat en dus het minste CO2 uitstoot. Maar de woningeigenaren en huurders moeten de oplossing wel kunnen betalen. Ook belangrijk is de belasting op het elektriciteitsnet. Stapt iedereen in een wijk of buurt over op een elektrische warmtepomp? Dan moet het elektriciteitsnet verzwaard worden. Ook dat kost geld. We kijken dus naar de oplossing met de minste maatschappelijke kosten.
Wat gebeurt er in mijn wijk / dorp?
Wat zijn de plannen voor duurzame warmte mijn wijk?
Op de pagina duurzaam warmte in mijn wijk / dorp vindt u meer informatie over de mogelijkheden per wijk/dorp.
Wanneer ga ik van het gas af?
Dit verschilt per wijk. Een wijk gaat nooit van het ene op het andere moment van het gasnet af. Dit proces duurt een aantal jaren. Op dit moment weten we nog niet wanneer welke wijk van het gas af gaat.
Ik wil samen met buren iets doen voor mijn buurt. Kan de gemeente mij helpen?
Heel mooi dat u samen met uw buren iets wilt doen aan de energietransitie. U kunt bijvoorbeeld een informatieavond organiseren. Of samen stappen zetten om uw woningen te verduurzamen. De gemeente helpt u met advies. Ook is er geld beschikbaar voor de organisatie. Neem contact op met Zaphira van Leeuwen via energie@drutenwijchen.nl.
Woning verduurzamen / isoleren
Kan ik advies krijgen over welke maatregelen ikzelf kan nemen?
Ja, dan kan. Het energieloket (Deze link gaat naar een externe website)kan u verder helpen. Naast digitaal advies kunt u ook een afspraak maken op bij u thuis of op het gemeentehuis.
Ik woon in een huurhuis, wat kan ik doen om te verduurzamen?
Ook als huurder kunt u stappen ondernemen om uw woning duurzamer te maken.
Vraag uw woningbouwcorporatie of huurbaas naar de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of isolatie.
Kleine maatregelen om gas te besparen zijn:
- tochtstrips
- radiatorfolie
- dubbelglasfolie
Als huurder kunt u ook zelf met een voorstel tot woningverbetering komen. Een goede eerste stap is het maken van een voorstel voor energiebesparende maatregelen (zoals isolatie).
Daarnaast kunt u een aantal dingen zelf regelen. Neem bijvoorbeeld echte groene stroom en groen (of gecompenseerd) gas. Heeft u de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe u kookt? Ga dan voor inductie. En bespaar op uw gasrekening. Een gemiddeld huishouden gebruikt elk jaar ongeveer 1300 kubieke meter gas. Als u slim met energie omgaat dan helpt u mee aan een beter klimaat. En u kunt uw energierekening verlagen.
Ik woon in een koophuis, wat kan ik doen om te verduurzamen?
Het is verstandig om te beginnen met isoleren en zo te besparen op uw energierekening. Meer informatie over het isoleren van uw woning is te vinden op het Energieloket (Deze link gaat naar een externe website).
Ik ben eigenaar van een monument, hoe kan ik verduurzamen?
Niet alle maatregelen om energie te besparen in een gewone woning zijn ook mogelijk in een monument. Gelukkig zijn er genoeg tips en kleine aanpassingen waarmee je ook in een monument snel aan de slag kunt met verduurzamen. Kijk op het Energieloket (Deze link gaat naar een externe website) voor meer informatie.
Waarom is isoleren belangrijk?
Energie die u niet gebruikt hoeft u niet te betalen en het is beter voor het klimaat. Isoleer daarom uw huis en bespaar zo flink wat energie. Isoleren kost geld, maar het is bijna altijd de moeite waard.
Isolatie is de eerste stap bij het verduurzamen van uw woning. Het energieverbruik moet namelijk flink omlaag. Met goede isolatie gaat heel weinig warmte verloren. En u heeft minder energie nodig om het huis te verwarmen. De temperatuur in huis blijft heel constant. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm, en in de zomer fijn koel. Naast energie besparen zorgt isolatie dus voor een fijn en prettig huis om in te wonen. Wilt u overstappen op lagetemperatuurverwarming, zoals met een warmtepomp of WKO? Dan is isolatie zelfs de belangrijkste maatregel. Zonder goede isolatie krijgt u het in huis met een verwarming op lage temperatuur niet goed warm.
Waar vind ik goede installateurs/aannemers voor het isoleren van mijn huis?
Op de site van het Energieloket (Deze link gaat naar een externe website) is een overzicht te vinden van installateurs en aannemers uit de regio.
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?
Dit antwoord geldt vooral voor lucht-waterwarmtepompen, met een buitengedeelte dat lijkt op een airco. De hoeveelheid geluid verschilt per warmtepomp. Maar denk aan het geluid van een koelkast, soms iets luider. Dat hangt af van hoe hard de warmtepomp op dat moment moet werken. De hoeveelheid geluid hangt ook af van de grootte van het buitendeel. Hoe groter, hoe zachter het geluid. De wet stelt eisen aan het geluid dat een warmtepomp mag produceren.
Hoe moet ik koken zonder gas?
Heeft u geen gas meer? Dan kunt u ook niet meer koken op gas. U moet op een elektrische manier gaan koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie. U kunt altijd op inductie gaan koken. En als je toch een nieuwe keuken neemt, is dat een mooi moment om voor inductie te kiezen. Hoe gemakkelijk u een inductiekookplaat kunt aansluiten, hangt af van het vermogen van het apparaat. Dit verschilt per model. In de gebruiksaanwijzing van de kookplaat kunt u hier alle informatie over vinden. In de meterkast moet u altijd een speciale groep laten aanleggen. En de kans is groot dat ze daarbij de meterkast moeten aanpassen.
Wat betekent aardgasvrij voor VvE’s?
Ook woongebouwen en appartementencomplexen moeten voor 2050 aardgasvrij zijn. U heeft met de andere VvE-leden onderdelen van het gebouw in gemeenschappelijk bezit. U kunt samen met de VvE aan de slag. Om energiebesparende maatregelen uit te laten voeren aan de gemeenschappelijke delen. Maar ook met onderdelen van het gebouw die niet gemeenschappelijk zijn. Door samen aan de slag te gaan kunt u kosten besparen. Meer informatie vindt u op de website van het energieloket (Deze link gaat naar een externe website).
Zijn er subsidies om mijn huis te verduurzamen?
Jazeker, soms kunt u wel tot 30% subsidie krijgen. Meer informatie over subsidies vindt u op de website van het energieloket (Deze link gaat naar een externe website).
Moet ik vanaf 1 januari 2026 verplicht een hybride warmtepomp?
Het Rijk wil dat iedereen die na 1 januari 2026 hun cv-ketel moet vervangen een hybride warmtepomp neemt. Er zijn wel een paar uitzonderingen:
- Monumenten
- Appartementen
- Woningen die binnen 10 jaar overgaan op een warmtenet.
Ik heb een bedrijf, helpt de gemeente mij ook met verduurzamen?
U vindt meer informatie op de website van het Energieloket Zakelijk (Deze link gaat naar een externe website). De gemeente heeft ook een duurzaamheidslening voor bedrijven met een lage rente.
Ik heb een nieuwe CV ketel nodig, wat kan ik het beste doen?
Kijk op de kaart (Deze link gaat naar een externe website) welke oplossing voor uw buurt het beste is. Is dat een individuele oplossing? Dan kunt u overstappen naar een (hybride) warmtepomp. Meer informatie kunt u vinden op de website van het energieloket (Deze link gaat naar een externe website)of uw leverancier.
Krijgt uw buurt (misschien) een warmtenet? Dan kunt u er over nadenken om nog even te wachten met het kopen van een nieuwe ketel. Misschien kunt u tijdelijk een CV ketel huren.