Stookontheffing
Wilt u snoeihout verbranden of een kampvuur maken? Dan moet u een ontheffing aanvragen. U kunt uw stookontheffing online aanvragen met DigiD of als u een bedrijf heeft met eHerkenning.
Kunt u op een van de vragen 'ja' antwoorden? Dan heeft uw aanvraag voor het stoken van snoeiafval geen kans van slagen.
- Wilt u als bedrijf snoei- en resthout verbranden?
- Ligt de stooklocatie binnen de bebouwde kom?
- Ligt de stooklocatie in een grondwaterbeschermingsgebied?
De gemeente verleent in drie situaties ontheffing:
- Voor het branden van een kampvuur. Op een daarvoor bestemde plaats op een scoutingterrein (maximaal 20 keer per jaar aan de scouting).
- Voor het verbranden van (snoei)hout. Als er sprake is van iepziekte, vruchtboomkanker of bacteriënvuur of een andere ziekte. En stoken noodzakelijk is voor een effectieve en efficiënte bestrijding van de ziekte.
- Voor het verbranden van snoei- en resthout dat komt uit het onderhoud aan traditionele erfbeplanting of cultuurlandschappen.
Stookontheffing aanvragen met eHerkenning (Deze link gaat naar een externe website)
Schriftelijk aanvragen
Download het formulier stookontheffing (PDF, 216.8 kB). Vul dit formulier in en stuur het op naar: Gemeente Wijchen, team APV, Postbus 9000 6600 HA Wijchen
Wat kost het?
Het in behandeling nemen van een aanvraag kost € 43,65.
Vragen?
Bij vragen helpen de medewerkers van team APV u graag verder. U kunt bellen naar: 088 432 79 88.
U kunt hen het beste bereiken:
- maandag tot en met donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur
- maandag tot en met donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
- vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur
U kunt natuurlijk altijd een e-mail sturen naar apv@wijchen.nl.
Meer informatie
Ook snoeihout heeft nut
Houtwallen, singels en bosjes moeten worden gesnoeid. Laat het snoeihout niet liggen, maar breng het weg of nog beter maak er een takkenril van. Voor dieren en planten is het nuttig. De lengte van een takkenril kan 3 tot 20 meter zijn of zelfs nog langer. Dit hangt af van de plek en het snoeihout. Maak een takkenril door het snoeihout van groot naar klein op te stapelen. Stammen en dikke takken onderop, dunnere takken bovenop. Gebruik geen aangetast of ziek snoeihout in een takkenril.
Takkenril voor dieren
Voor vogels en zoogdieren biedt een takkenril een goede nest-, voedsel- en schuilgelegenheid. Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren. Daarnaast vormt het voor paddenstoelen, varens en andere plantensoorten een uitstekende plek. Met voldoende voedsel in het dode hout. Een takkenril kan op verschillende plekken worden aangelegd. Een takkenril bij een houtwal is nuttig voor soorten als winterkoning en wezel. De ringslang maakt gebruik van een takkenril langs een bosrand. Langs de sloot zijn de heggenmus, waterspitsmuis en hermelijn te vinden. Bij water is het nuttig voor de gewone pad, kamsalamander en boomkikker. Dichterbij de schuur of boerderij vinden de egel en huismus er een goed plekje.