Samenwerken aan een krachtig Wijchen
De maatschappij verandert steeds. En daarmee de wensen van de samenleving ook. Inwoners, ondernemers en organisaties willen steeds meer meedenken over de plannen van de gemeente. En de gemeente wil graag meer gebruik maken van uw kennis en ervaring. Zoals beschreven in Strategisch Kompas Wijchen2035, dat vraagt om een krachtige samenwerking met u. Nu en in de toekomst. Hoe kan de gemeente deze samenwerking goed organiseren?
Eén gemeente, heel veel meningen
Voor elke inwoner is de behoefte aan samenwerken met de gemeente anders. Het is belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om hierover zijn of haar mening te geven. Daarom vroegen we dit voorjaar naar uw mening. Dat deden we op verschillende manieren: via een vragenlijst, u kon online swipen tussen stellingen en we organiseerden op 21 juni een participatiecafé.
We ontvingen maar liefst 400 reacties op de vragenlijst en swipocratie! Tijdens het participatiecafé gingen medewerkers van de gemeente met ongeveer 25 inwoners in gesprek. We zijn blij met de grote hoeveelheid reacties die we ontvingen. Hartelijk dank daarvoor!
Klik hier (PDF, 424.7 kB) voor de resultaten.
Gemeente Wijchen kijkt uit naar een krachtige samenwerking met u!
Wat gaan jullie doen met de opgehaalde informatie?
Die gebruiken we om een plan te maken over hoe wij de samenwerking met inwoners, ondernemers en organisaties goed kunnen organiseren. Hierdoor weet u beter wat u van ons kan verwachten. Ook weten wij beter hoe we met u kunnen samenwerken.
Wanneer is het klaar?
De gemeenteraad gaat begin 2024 in gesprek over het onderwerp participatie. Daarna kunnen we een Participatie en co-creatie kader opstellen.
Waarom duurt dat zo lang?
We moeten eerst alle informatie verzamelen. Die zetten we in een notitie. De notitie leggen we nog een keer voor aan de inwoners die meegedaan hebben. We vragen of de inhoud van de notitie akkoord is. Dan maken we er een definitief stuk van. Dat gaat naar het college van burgemeester en wethouders. Als die een positief besluit hebben genomen gaat het naar de raad.
Wat gebeurt er als het college of de raad niet positief beslist?
Dan kijken we wat eraan veranderd moet worden. Dat passen we aan. Daarna gaat het opnieuw naar het college en/of de raad. Uiteindelijk zal er altijd een positief besluit komen.
Wat gebeurt er na het besluit van de raad?
Dan gaan we de regels en afspraken invoeren. Dit doen we door ze te delen op de website van de gemeente, zodat iedereen ze kan lezen.
Als ik het niet begrijp, kan ik dan iemand vragen om het uit te leggen?
Ja, dan kan. Hiervoor belt u met de gemeente op telefoonnummer 088 432 70 00.