Lees pagina voor

Ongediertebestrijding

In Wijchen hebben we te maken met plaagdieren (ongedierte). Dit zijn ratten, muizen, wespen, bijen en bladluizen. Voor verschillende van deze genoemde dieren is een actieve bestrijding gewenst. Op deze pagina kunt u informatie vinden hoe u overlast van deze plaagdieren kunt voorkomen of verhelpen.

Bestrijden van ratten

Voor rattenbestrijding kunnen inwoners de gemeente om hulp vragen. Bedrijven en veehouderijen moeten zelf zorgen voor bestrijding door een professioneel bedrijf.

Ga ratten niet zelf bestrijden, maar laat dit door een professioneel bedrijf doen. Heeft u ratten in of om uw woning gezien? Meld dit via het meldingsformulier (Deze link gaat naar een externe website). Wilt u hierbij uw telefoonnummer opgeven? De ongediertebestrijder neemt dan contact met u op. De gemeente schakelt dan een gespecialiseerd bedrijf in om de ratten te bestrijden. De kosten voor rattenbestrijding zijn dan ook voor de gemeente. De kosten voor het herstellen van gebreken zijn voor rekening van de eigenaar van het gebouw. Het helemaal bestrijden van ratten is niet mogelijk. We proberen zoveel mogelijk de overlast te beperken.

Voorkomen overlast van ratten

Wilt u weten hoe u overlast van ratten kunt voorkomen? Op de website van Milieu Centraal (Deze link gaat naar een externe website) vindt u verschillende tips.

Bestrijding van bijen, wespen en hommels

Heeft u overlast van een bijen- of wespennest in de openbare ruimte? Meld dit dan via het meldingsformulier (Deze link gaat naar een externe website).  Als het nodig is schakelen wij een specialist in om deze dieren te bestrijden of weg te halen.

Heeft u op uw eigen terrein een nest bijen of wespen? Bel dan zelf een ongediertebestrijdingsbedrijf op.

Bestrijding van bladluis

Bladluizen zijn kleine groene insecten. Zij zitten vooral in lindebomen en eikenbomen. En geven overlast in de vorm van plak op de stoep of auto’s.

Na een warme, droge periode bespuiten wij een deel van de bomen waarbij eerder ook bladluis overlast is geweest. Dit doen wij met een biologisch bestrijdingsmiddel: Eco-insect. Of wij hangen zakjes met lieveheersbeestjes in de boom die de bladluizen opeten. Is er na een warme periode er opnieuw overlast is van luizenplak? Dan bespuiten wij de bomen voor een tweede keer. Op de lijst met plaatsen bladluisbestrijding (PDF, 32.2 kB) kunt u zien waar we de bladluizen bestrijden.

Bestrijden van steenmarters

De steenmarter is een beschermde diersoort. We mogen ze niet zomaar doden of vangen. In de meeste gevallen merken mensen weinig of niets van de aanwezigheid van een steenmarter in de omgeving. Maar soms veroorzaken steenmarters overlast.

Schade of overlast voorkomen

U kunt gebouwen, auto’s en vrachtwagens ontoegankelijk maken voor steenmarters. Dicht alle toegangen groter dan 4 cm of maak ze kleiner. Vang steenmarters niet zelf. Het zijn beschermde dieren. Op de website van de zoogdiervereniging (Deze link gaat naar een externe website) vindt u meer informatie. Over de steenmarters en wat u kunt doen tegen overlast.

Heeft u hulp nodig?

U kunt hiervoor zoeken op Google met de woorden: “steenmarter overlast”. Dan vindt u bedrijven die u kunnen helpen.

Rijksoverheid: Hoe kan ik thuis ongedierte bestrijden? (Deze link gaat naar een externe website)