Ondersteuning voor mantelzorgers
Helpt u regelmatig iemand een handje? Uw partner, vader of moeder, omdat die het niet meer redt alleen. Uw zoon of dochter, omdat die een beperking heeft. Of misschien wel uw buren of vriend die het al een poosje moeilijk heeft. U vindt het vast heel normaal dat u voor die persoon klaarstaat. Maar wist u dat u dan mantelzorger bent?
Wijchen zonder mantelzorgers is niet denkbaar. In onze gemeente bieden veel mantelzorgers hulp aan familieleden en vrienden. En als gemeente helpen wij u graag bij uw mantelzorg. Op deze pagina vindt u informatie die u kan helpen.
Een luisterend oor
Heeft u hulp nodig? Of iemand die naar u luistert en met uw meedenkt? Dan kunt u terecht bij het Sociaal Team en bij MeerVoormekaar.
Sociaal Team van de gemeente Wijchen
Dit team biedt hulp bij mantelzorg. Elke eerste dinsdagmiddag van de maand tussen 15.00 en 16.30 uur is er een Inloop voor mantelzorgers. Consulent mantelzorg, Willianne van Huisseling, heet u daar van harte welkom. Past de inloop niet in uw planning? Mail uw vraag dan naar mantelzorg@wijchen.nl.
Wilt u liever bellen? Maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur kunt u bellen naar 088 43 27 432. Op vrijdag zijn wij tot 12.30 uur bereikbaar.
En loop gerust eens binnen bij de inloop in ’t Mozaïek. Op maandag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 12.30 uur, op dinsdag en donderdag tot 15.00 uur.
Meer informatie vindt u op onze pagina Het Sociaal Team.
Welzijnsorganisatie MeerVoormekaar
Zij bieden verschillende activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden aan. Denk aan cursussen, lotgenotencontact en bezoek- en opvangservice (BOS). Het aanbod kunt u vinden op de website van MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website).
Vragen? Mail naar vraagpunt@meervoormekaar.nl of bel op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur naar 024 64 18 459.
Hoe neemt u meer tijd voor u zelf?
Wanneer u vaak voor een ander zorgt, is het prettig als u tijdelijk de zorg kunt overdragen. Dat heet respijtzorg. Respijtzorg bestaat in veel verschillende vormen, maar hebben hetzelfde doel. U heeft even tijd voor u zelf. Wanneer u dit regelmatig doet, houdt u de zorg langer vol. Er zijn verschillende vormen van respijtzorg.
Respijtzorg light
Dit is bijvoorbeeld een activiteit voor de persoon voor wie u zorgt. Als mantelzorger kiest u zelf of u wel of niet meegaat. Denk aan een groepswandeling of een kopje koffie. MeerVoormekaar biedt verschillende activiteiten aan. Meer informatie vindt u op de website van MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website)
Aanwezigheidszorg
Iemand die thuisblijft bij de persoon voor wie u zorgt, zodat u even iets voor uzelf kan doen. De persoon die bij u thuiskomt is bijvoorbeeld een vrijwilliger of individuele begeleider.
Voorbeelden hiervan zijn:
- De bezoek- en opvangservice (BOS): speciaal opgeleide vrijwilligers kunnen een aantal uren in de week licht verzorgende handelingen overnemen. Bijvoorbeeld iemand gezelschap houden. Een wandeling maken, een spelletje doen of een boterham smeren. Meer informatie vind u op de website van MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website).
- Vervangende mantelzorg: heeft u een aanvullende verzekering? Dan is de kans groot dat u verzekerd bent voor vervangende mantelzorg. U kunt hiervoor contact opnemen met uw zorgverzekering.
Is dit voor uw zorgvrager niet voldoende? Dan kijkt het Sociaal Team samen met u naar andere mogelijkheden voor persoonlijke begeleiding thuis.
Dagopvang
• De persoon voor wie u zorgt kan één of meer dagen in de week een activiteit doen. Denk aan een activiteit in een buurthuis, wijkcentrum of zorgboerderij. Dan heeft u wat tijd voor uzelf.
• Indicatievrije dagbegeleiding kan uitkomst bieden. De persoon voor wie u zorgt heeft dagbesteding onder begeleiding en u heeft even tijd voor uzelf. Meer informatie vind u op de website van MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website)
Is de dagbesteding niet voldoende voor de persoon waar u voor zorgt? Er zijn in Wijchen en omstreken verschillende vormen van dagbesteding. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met het Sociaal Team.
Logeeropvang
Soms kan het zijn dat u af en toe rust wilt. Misschien slaapt u slecht doordat uw partner ‘s nachts wakker is. Of dreigt u overbelast te raken door de drukte. De persoon voor wie u zorgt kan dan logeren bij een van onze woonlocaties. Zij nemen de zorg tijdelijk over. Meerstaete in Wijchen biedt bijvoorbeeld logeermogelijkheden voor zorgvragers. Meer informatie vindt u op de website van de zzgzorggroep (Deze link gaat naar een externe website).
Mantelzorg en vakantie
Wilt u graag op vakantie en de zorg tijdelijk aan iemand anders overdragen? Of wilt u samen met de persoon voor wie u zorgt op vakantie?
Meer informatie vindt u op de website van mantelzorg (Deze link gaat naar een externe website). Hier leest u waar u aangepaste accommodaties en vakanties kunt boeken. En hoe u eventueel vervangende zorg regelt. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die belangrijk zijn om te regelen voor u vertrekt.
Het Odensehuis biedt elk jaar op verschillende momenten logeer-arrangementen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Meer informatie daarover vindt u op de website van het Odensehuis (Deze link gaat naar een externe website).
Hoe combineert u mantelzorg met een baan?
Het combineren van een baan met taken als mantelzorger kan een lastige opgave zijn. Een goede eerste stap is om het gesprek aan te gaan met uw werkgever. Overleg over de mogelijkheden. Misschien kunt u gebruik maken van bestaande verlofregelingen of tijdelijk minder uren werken.
Misschien dat uw werkgever in aanmerking wil komen voor de erkenning Mantelzorgvriendelijke werkgever? Meer informatie vindt u op de website van werkenmantelzorg (Deze link gaat naar een externe website). Heef u hierbij hulp nodig? Neem dat contact op met onze consulent mantelzorg via het Sociaal Team of stuur een mail naar mantelzorg@wijchen.nl.
Er zijn ook speciale verlofregelingen, maar dat hangt af van de CAO van uw werk. Voor informatie over mantelzorg en werk kunt u bellen naar de mantelzorglijn van Mezzo 0900 202 04 96. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).
Voor mantelzorgers met een uitkering is het soms mogelijk om tijdelijke vrijstelling van sollicitatieplicht te krijgen. Heeft u een bijstandsuitkering? Dan kunt u informatie vragen bij uw klantmanager van Team inkomen en ondersteuning. Heeft u een andere uitkering (bijv. WW)? Dan vindt u meer informatie op de website van het UWV (Deze link gaat naar een externe website).
Tips voor trainingen
Zoekt u extra informatie over mantelzorg? Bent u aanvullend verzekerd? Bij een aantal zorgverzekeraars krijgt u een vergoeding voor mantelzorginstructies, mantelzorgcoaching en/of mantelzorgcursussen.
Geestelijke problemen in de familie
Een cursus voor familieleden, partners en andere direct betrokkenen van mensen met geestelijke problemen. Meer informatie vindt u op de website van mantelzorg Nijmegen (Deze link gaat naar een externe website).
Duidelijkheid over dementie
Heeft uw partner of familielid (beginnende) dementie? Of bent u mantelzorger van iemand met dementie? Dan kan de cursus Duidelijkheid over dementie door de ZZG groep u helpen om ermee om te gaan. Meer informatie vindt u op de website van de ZZG zorggroep (Deze link gaat naar een externe website).
Praktische ondersteuning
Samen Beter Thuis ondersteunt mantelzorg en zelfzorg met instructievideo's en adviezen over verzorgen en verplaatsen. Meer informatie vindt u op de website Samen Beter Thuis (Deze link gaat naar een externe website)
Mantelzorgtest
Krijg inzicht, praktische tips en hulp bij de zorg voor uw naaste.
Als mantelzorger heeft u één of meerdere rollen. U bent bijvoorbeeld kok, chauffeur en verzorger. Deze taken geven veel voldoening, maar zijn soms ook zwaar. Misschien hebt u niet in de gaten hoeveel u doet. Of hoe weinig tijd er voor uzelf overblijft. Door het invullen van de Mantelzorgtest krijgt u een goed beeld hiervan. En krijgt u praktische tips en hulp bij de zorg voor uw naaste.
Op de website van de Stichting Mantelzorgtest (Deze link gaat naar een externe website) kunt u de test doen.
Ben jij een jonge mantelzorger?
MeerVoormekaar wil graag in contact komen met jonge mantelzorgers. Om ze te kunnen helpen. Ze af en toe in het zonnetje te zetten en leuke dingen voor ze te organiseren. Maar MeerVoormekaar wil vooral van jonge mantelzorgers zelf horen wat ze nodig hebben of wat hun vragen zijn. Ben jij een jonge mantelzorger of ken je een jonge mantelzorger? Neem dan contact op met Noor Jansen van MeerVoormekaar. Mail: n.jansen@meervoormekaar.nl of bel met 06 19 68 72 19.
Groei je op in een gezin met een ouder of ouders die psychische of verslavingsproblemen hebben? Dat is vaak moeilijk. Er zijn bij Pro Persona Connect verschillende ontmoetingsgroepen. Daarin besteden zij aandacht aan hoe je kunt omgaan met de problemen van je ouder(s). Meer informatie vind je op de website van Pro Persona Connect.
• Voor 8 tot 12 jarige is er de Doe en Praatgroep (Deze link gaat naar een externe website)
• Voor 12 tot 16 jarige is er de Jongerengroep (Deze link gaat naar een externe website)
• Voor 16 tot 25 jarige is er de Jongvolwassenengroep (Deze link gaat naar een externe website)
Mantelzorgwaardering aanvragen
Zorgen voor een ander kan soms zwaar zijn. De gemeente Wijchen wil mantelzorgers daarom een extra steuntje in de rug geven. Wilt u uw mantelzorger(s) ook bedanken? Vraag dan een mantelzorgwaardering aan, dat kan vanaf 1 april. Dit is een eenmalig bedrag van € 150,00. Dit bedrag kunt u gebruiken om uw mantelzorger(s) te bedanken. Dit doet u op onze pagina mantelzorgwaardering.
Dag van de Mantelzorg
10 November is elk jaar de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag laten we ook in Wijchen zien hoe blij en trots we op onze mantelzorgers zijn. Elk jaar op of rond 10 november organiseert MeerVoormekaar leuke activiteiten. Tegen die tijd vindt u meer informatie op de website van MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website) en in weekblad de Wegwijs.
Mantelzorg en wonen
Woont u samen met een partner waar u als mantelzorger voor zorgt? Dan heeft u misschien vragen over hoe u uw situatie kunt verbeteren. Zo maakt u het zorgen voor uw partner makkelijker en het wonen prettiger.
Hulpmiddelen in en om huis
Heeft u hulpmiddelen nodig om thuis te blijven wonen? Er zijn veel hulpmiddelen die uw leven thuis makkelijker maken. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).
Zorginnovaties kunnen bijdragen aan de gezondheid en kwaliteit van leven van iedereen. Bij Zorg van Nu laten ze zien wat slimme zorg is. Welke zorginnovaties er zijn, hoe u ze inzet, wanneer en waarom. Op de website Zorg van Nu (Deze link gaat naar een externe website) vindt u alle informatie.
Woonadvies
Voor adviezen over mogelijkheden in en rond uw woning kunt u een beroep doen op een ergotherapeut. De basisverzekering vergoed 10 uur (wel eigen risico). De ergotherapeut kan u helpen langer zelfstandig te blijven in uw eigen woon- en leefomgeving. En geeft advies over het soort hulpmiddel dat of woningaanpassing die het meest aansluit bij uw situatie.
Doorstromen naar een passende woning
Woont u in een grote sociale huurwoning? Bent u op zoek naar een meer geschikte huurwoning die aansluit bij uw mantelzorgsituatie? Dan kan de verhuiscoach misschien helpen. Meer informatie vindt u op de website van de provincie Gelderland (Deze link gaat naar een externe website).
Aanpassingen aan uw woning
Zijn er aanpassingen aan uw woning nodig? Meer informatie vindt u op de onze pagina woonvoorzieningen.
Wilt u informatie over regels en vergunningen? De medewerkers zijn voor vragen en voor het maken van een afspraak bereikbaar via het telefoonnummer 088 432 70 00.
Mantelzorgwoningen of Zorg-voor-elkaar-woning
We spreken van een mantelzorgwoning als een zorgvrager bij de mantelzorger gaat wonen of andersom.
Dat kan door:
- een aan- of bijgebouw bij de woning geschikt te maken
- een tijdelijke mantelzorgunit aan de woning te verbinden
- een aparte woning of woonunit op het erf te bouwen
In een aantal gevallen mag dit zonder vergunning. Meer informatie vindt u op onze pagina Mantelzorgwoning of Zorg-voor-elkaar-woning.
De gemeente Wijchen helpt u graag om dit zo makkelijk mogelijk vorm te geven. Hou er rekening mee dat u niet bij de gemeente aan kan kloppen voor de financiering.
Mantelzorgurgentieverklaring
Is het nodig dat u en de persoon voor wie u zorgt dichter bij elkaar gaan wonen? Dan kunt u bij de gemeente een mantelzorgurgentieverklaring aanvragen, voor een sociale huurwoning via Entree. Dit kan gelden voor een woningzoekende die in de gemeente mantelzorg verleent of ontvangt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Team.