Omgevingswet
Vanaf 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Wetten, regels en afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Voor bijvoorbeeld bouwen en gebruik van grond komen samen in één nieuwe wet. Deze wet vervangt 26 bestaande wetten en gaat bijvoorbeeld over bouwen en verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed. Kort gezegd: alles wat je buiten ziet, hoort of ruikt.
Wat betekent de Omgevingswet voor u?
U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen. Of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand.
U bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan vanaf 1 januari 2024 in het nieuwe Omgevingsloket (Deze link gaat naar een externe website).
U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten. Of als een bedrijf in de buurt het kantoor groter wil maken. Goed voor u om te weten. We vragen initiatiefnemers om omwonenden bij hun plan te betrekken voordat zij een vergunning aanvragen.
De belangrijkste veranderingen vanaf 1 januari 2024
- In het nieuwe Omgevingsloket staan vanaf 1 januari alle regels van het rijk, de provincie en de gemeente bij elkaar. In het Omgevingsloket kunt u online zien of u een vergunning nodig heeft. U kunt er ook een vergunning aanvragen, een melding doen of extra informatie doorgeven.
- De bestemmingsplannen zijn overgezet naar een omgevingsplan per 1 januari 2024. Dit plan bevat niet alleen informatie over de bestemming van een plek. Maar ook regels over bijvoorbeeld geluid en bodem. En het omgevingsplan kan ook regels bevatten over bijvoorbeeld energiemaatregelen en duurzaamheid.
- Voor veel vergunningen geldt vanaf 1 januari dat de gemeente in 8 weken een besluit moet nemen over de aanvraag. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Wanneer uw vergunningaanvraag ingewikkeld is kan het zijn dat uw aanvraag onder een uitgebreide werkwijze valt. In dat geval is de periode waarin de gemeente beslist langer.
Meedenken en meedoen
Met de komst van de Omgevingswet verwacht de overheid van de initiatiefnemer dat hij of zij met omwonenden en anderen die iets van het initiatief gaan merken in gesprek gaat. De wet noemt dit participatie. Op onze pagina Participatie en de Omgevingswet leggen we uit wat participatie in de Omgevingswet betekent.
Tot 1 januari 2024
Heeft u een vergunning gekregen of aangevraagd vóór de invoering van de Omgevingswet? Als de gemeente u al een vergunning heeft gegeven, blijft deze gewoon geldig. U hoeft niets te doen.
Moet de gemeente de aanvraag nog behandelen? Dan gebeurt dat volgens de oude regels. Zorg er wel voor dat u alle stukken die nodig zijn op tijd aanlevert.
Vragen?
Heeft u nog vragen? Mail uw vraag naar omgevingsloket@drutenwijchen.nl.
In januari en februari 2024 is er een inloopspreekuur Omgevingswet. Voor inwoners en bedrijven. Gemeentehuis Wijchen: maandag 10:00 tot 11:00 uur
Het Omgevingsloket
In het Omgevingsloket (Deze link gaat naar een externe website) kunt u:
- een vergunningcheck doen
- een vergunning aanvragen
- een melding doen
- per locatie geldende regels bekijken
- uw aanvragen en meldingen bekijken inzien
Vergunningcheck
Doe een vergunningcheck om te kijken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Doorloop de check en beantwoord alle benodigde vragen. Op een kaart ziet u welke regels er voor uw locatie gelden. U krijgt een overzicht met wat u nog moet doen voordat u een vergunning aanvraagt.
Vergunning aanvragen of melding doen
U logt in met DigiD. Bedrijven loggen in met eHerkenning. U beantwoordt alle benodigde vragen. En u deelt de documenten die nodig zijn.
Mijn Omgevingsloket
Uw aanvragen en meldingen vindt u terug in "Mijn Omgevingsloket". U kunt aanvragen ook bewerken.
Helpfunctie
In het Omgevingsloket zit een digitaal Helpcentrum. Hierin vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het gebruik van het Omgevingsloket.