Lees pagina voor

Column: Ontmoeting wegbezuinigen?

18 september 2024

Elkaar ontmoeten is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Door elkaar te ontmoeten, krijg je vrienden, deel je ervaringen, leer je van elkaar en kun je hulp bieden. Ontmoeten geeft kleur aan het leven en voorkomt eenzaamheid bij jong en oud.

Er wonen steeds meer mensen alleen in een woning. Zo ontmoet je minder vaak iemand. Eigenlijk is het best vreemd dat de menselijke ontmoeting in onze samenleving steeds vaker wordt wegbezuinigd. We praten met antwoordrobots, halen eten uit een automaat en staan in de supermarkt voor de zelfscankassa. Ja, natuurlijk bieden deze veranderingen ook veel voordelen en gemak. Maar de menselijke noodzaak van ‘elkaar ontmoeten’ komt meer en meer in het gedrang. Dit baart mij zorgen.

Gelukkig zijn er lichtpuntjes! Dichtbij huis. Daar hebben we als gemeente het meeste invloed en kunnen we het makkelijkst tegen de trend in bewegen. Een prachtig voorbeeld, is het woongebouw Alba in de wijk Valendries, dat vorige maand is opgeleverd.

Waarom ben ik hier als wethouder Wonen zo trots op? Hier staat ‘elkaar ontmoeten’ met hoofdletters geschreven. Oudere bewoners blijven in hun eigen wijk wonen. In een woning die beter bij hen past. Aan de kant van de straat is een gezellige ruimte ingericht met een terras. De deuren staan open voor de bewoners én de buurt. Ontmoeten en verbinding houden met je vertrouwde omgeving staan hier centraal. Prachtig! Tegen de trend in. Met dank aan de mooie samenwerking met woningcorporatie Talis. Daarvoor moeten we ons sterk blijven maken!

Geert Gerrits
wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws