Lees pagina voor

80 jaar vrijheid in Wijchen: herdenking Operation Market Garden

22 augustus 2024

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat het zuiden van Nederland is bevrijd. En in 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Gemeente Wijchen staat daar het komend jaar op verschillende momenten en plaatsen bij stil.

Op 17 en 18 september 2024 herdenken we Operation Market Garden. De operatie die ervoor zorgde dat het zuiden van Nederland bevrijd werd. Op 4 en 5 mei 2025 staan we stil bij het herdenken en het vieren van 80 jaar vrijheid.

Aftrap in Balgoij

Op 17 september start gemeente Wijchen dit herdenkingsjaar met de herdenking van Operation Market Garden. Deze vindt plaats in en rond het dorpshuis in Balgoij. De verwachting is dat er rond 13.00 uur historische militaire voertuigen van de Liberation Task Force zijn en er om 16.00 uur een optreden van Popkoor Event is. Jong en oud kunnen luisteren naar verhalen en met elkaar in gesprek over oorlog, vrede en vrijheid. Ook de Stichting Veteranen gemeente Wijchen is aanwezig. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken.

Freedom Convoy

Op woensdag 18 september is er voor alle Wijchense scholen het educatieproject Freedom Convoy. Hiermee wil gemeente Wijchen op een eigentijdse manier de jeugd bewust maken van het belang van vrijheid en haar geschiedenis. Dit gebeurt op de parkeerplaats aan de Campuslaan. Op en rond authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog spelen de leerlingen het Market Garden-bordspel en verkennen ze soldatenuniformen. Daarnaast zijn er persoonlijke verhalen van ooggetuigen, het bespreekbaar maken van het thema vrijheid en een evacuatie-ervaring. Wat is vluchten tijdens oorlogstijd? Actueler dan ooit. Samen met het Maaswaal College, ProCollege, Kans en Kleur en Oorlogsmuseum Niemandsland organiseert Gemeente Wijchen dit project.

Meer informatie

Het hele programma is te lezen op de projectpagina 80 jaar vrijheid in Wijchen.

Meer nieuws

Al het nieuws