Lees pagina voor

Column: Eenentachtig voetbalvelden

17 juli 2024

Sport zit niet in mijn portefeuille. Ik wil met deze kop dan ook niet aangeven hoeveel voetbalvelden we hebben. In mijn takenpakket zitten onder andere wel water, riolering en de leefomgeving.

We zijn vorig jaar gestart met de actie ‘een Groener Wijchen’. Daarmee willen we inwoners stimuleren om meer groen in hun tuin te brengen. Meer groen maakt gezonder, zorgt voor verkoeling en biodiversiteit. Het maakt ook dat regenwater beter de grond in gaat. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Dat vragen we niet alleen van onze inwoners en bedrijven. Als gemeente zijn we al jaren actief met het afkoppelen en niet aankoppelen van straten en parkeerplaatsen. Die worden zó aangelegd dat het water niet in het riool loopt, maar in de grond wordt opgenomen. Zo kom ik dan bij 81 voetbalvelden. Sinds 1999 is maar liefst 30,15 hectare bestaand verhard oppervlak afgekoppeld en is 25,26 hectare nieuw verhard oppervlak niet aangekoppeld. Hemelwater gaat dus niet meer het afvoerputje in.

Daarmee dringen we overlopende riolen terug en vullen we het grondwater aan. Het helpt ook om het waterbewustzijn te vergroten en het heeft een gunstig effect op de verduurzaming van de leefomgeving. Het meest zichtbaar in de wijken zijn de wadi’s. De afkorting staat voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Het is een groene greppel in een woonwijk. Een wadi helpt tegen wateroverlast én droogte.

Zo dragen wij als gemeente ons steentje bij. We hopen u in het najaar weer te begroeten bij de vervolgactie ‘Groener Wijchen’. Samen gaan we op naar de 100 voetbalvelden en verder. Een mooi doel, toch?

Twan van Bronkhorst
Wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws