Lees pagina voor

Column: Windmolens

19 juni 2024

In Wijchen denken we sinds januari na over locaties voor windmolens. Dat doen we omdat het klimaat verandert en dat gaat ons aan het hart. Ons gebruik van brandstoffen als gas en olie hebben grote invloed op die verandering. Wijchen pakt haar verantwoordelijkheid. We werken aan isolatie van woningen en gebouwen, geven advies via energiecoaches, hebben subsidieregelingen, ondersteunen inwonersinitiatieven, kijken naar warmtenetten en werken aan de eigen opwek van energie. En dat laatste is het lastigste, want wind- en zonneparken veranderen onze leefomgeving.

Aan de A50 ligt Zonnepark Kampbroek. Zonnepark Bankhoef heeft een vergunning gekregen, maar kan de komende jaren nog niet worden aangelegd. Dat komt door de overbelasting van zonneparken op het elektriciteitsnet. Voor de drie windmolens die op Bijsterhuizen komen kan de gemeenteraad het bestemmingsplan binnenkort vaststellen. Ook daar duurt het nog een aantal jaren voordat ze daadwerkelijk worden gebouwd.

En hoe zit het nou met die windmolens? In de regio is milieuonderzoek gedaan en daaruit zijn acht gebieden gekomen waar Wijchen eventueel windenergie kan opwekken. Die acht gebieden hebben we in de afgelopen maanden bekeken. We hebben met inwoners gepraat en geluisterd naar hun wensen en zorgen. Ik kan nog niet vooruitlopen op wat daaruit komt, de gemeenteraad spreekt er op 2 juli over.

Wel zie ik de onrust bij inwoners. Wat gaat er gebeuren? Komt dit in mijn buurt? Krijg ik er last van? We hebben u gevraagd wat u belangrijk vindt als het gaat om windenergie. Criteria die we gebruiken om een besluit te kunnen nemen. Het plaatsen van windmolens kan grote invloed hebben op de omgeving. We willen als gemeentebestuur zo goed mogelijk aansluiten bij wat u belangrijk vindt.

Als wethouder duurzaamheid zie en ervaar ik hoe zo’n besluit u raakt. Het is een moeilijk besluit, ook voor mij persoonlijk, voor het college en de gemeenteraad. In de raad van 30 mei heb ik gezegd: “Waar windmolens ook komen, het raakt altijd een deel van onze inwoners. We kunnen het alleen maar zo goed mogelijk en zo zorgvuldig mogelijk proberen te doen. En ik hoop dat u erop vertrouwt dat we proberen het beste voor Wijchen te kiezen.”

Bea Schouten
Wethouder Klimaat & Energie

Meer nieuws

Al het nieuws