Lees pagina voor

Isoleren en ventileren

Je huis verduurzamen begint bij isoleren. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte vast in de winter en blijft koel in de zomer. Je energieverbruik voor verwarming en koeling dalen hierdoor flink. Hierdoor gaat je energierekening omlaag en is de temperatuur in je huis altijd prettig. Daarnaast is minder energie gebruiken goed voor het milieu.

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder verse lucht er vanzelf binnen komt. Dit komt omdat alle kieren en gaten dichtgemaakt worden als je huis wordt geïsoleerd. Naast de toevoer van verse lucht is ventilatie ook belangrijk om vocht af te voeren en schimmel te voorkomen. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht, dus ook voor een warm huis is ventileren belangrijk. Bij zeer goed geïsoleerde huizen is het zelfs verplicht. De meeste huizen gebouwd na 1980 hebben al mechanische ventilatie. Maar als je beter gaat isoleren, moet je vaak ook zorgen voor betere ventilatie.

Advies op maat nodig?

Weet je niet hoe goed geïsoleerd je woning is? Heb je advies en begeleiding nodig bij het isoleren? De gemeente Wijchen werkt samen met de Energiebespaarders om inwoners te helpen met het isoleren van hun woning. Dit doet de gemeente met de wijkaanpak isolatie.

Wijkaanpak isolatie

Heb je algemene vragen over isoleren of is je wijk of buurt nog niet aan de beurt geweest voor de wijkaanpak? Maak dan een afspraak met het energieloket voor gratis, onafhankelijk en persoonlijk advies. Het loket is elke donderdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur op afspraak geopend in het Huis van de gemeente in Wijchen. Maak online een afspraak of bel naar het KlantContactCentrum: 088 432 70 00.

Afspraak maken Energieloket (Deze link gaat naar een externe website)

Ga je aan de slag?

Ben je van plan om isolatie- en/of ventilatiemaatregelen te nemen? Hiervoor zijn landelijke en gemeentelijke subsidies beschikbaar. Daar heb je misschien recht op. Je kan de landelijke subsidie combineren met de gemeentelijke isolatiesubsidie. Wil je daarnaast nog voordelig lenen om je huis te verduurzamen? Ga dan naar de pagina Toekomstbestendig Wonen Lening.

Ik woon in een huurhuis, wat kan ik doen om te verduurzamen?

Als je in een huurhuis woont, kunt je deze niet zelf (laten) isoleren. Toch kunt je als huurder ook stappen nemen om jouw woning duurzamer te maken. Vraag je woningbouwcorporatie of huurbaas naar de mogelijkheden om je huis te verduurzamen, zoals zonnepanelen of isolatie. Ook kan je zelf met een voorstel komen voor energiebesparende maatregelen.

Er zijn ook kleine maatregelen die je wel zelf kunt nemen om gas en energie te besparen, zoals:

Ook kun je overstappen op groene stroom en/of groen (of gecompenseerd) gas. Heb je de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe je kookt? Kijk dan of inductie mogelijk is in jouw huis. Daarmee kun je je gasverbruik verminderen. Door minder elektriciteit en gas te gebruiken help je mee aan een beter klimaat. Ook breng je zo je energierekening omlaag.

Heb je advies nodig over kleine maatregelen die je kunt nemen? Of wil je graag meer inzicht in het energieverbruik van je woning en huishouden? Maak dan een gratis afspraak met de energiecoach (Deze link gaat naar een externe website).

Ik wil graag zelf mijn woning isoleren, hoe kan de gemeente mij helpen?

De gemeente werkt voor de Wijkaanpak isolatie samen met de Energiebespaarders. Je kunt bij hen een afspraak maken voor advies aan huis over welke maatregelen je kunt nemen. Je kunt ook contact opnemen met de Energiebespaarders voor advies over hoe je zelf kunt isoleren, bijvoorbeeld over welke materialen het meest geschikt zijn of hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ook als je zelf isoleert kan je in aanmerking komen voor de isolatiesubsidie van de gemeente Wijchen.

Ik ben eigenaar van een monument, wat kan ik doen om te verduurzamen?

Het verduurzamen van jouw monument betekent maatwerk. Niet alle maatregelen om energie te besparen in een gewone woning zijn ook mogelijk in een monument. Bij verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie, moet je bij een monument altijd denken aan de monumentale waarde. Het verschilt per monument wat er mogelijk is op gebied van verduurzaming.

Gelukkig zijn er genoeg tips en kleine aanpassingen waarmee je ook in een monument snel aan de slag kunt met verduurzamen. Deze kan je vinden op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Deze link gaat naar een externe website) (RCE) of op monumenten.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Ik heb een bedrijf, helpt de gemeente mij ook met verduurzamen?

Wil je duurzaam ondernemen of jouw bedrijfspand verduurzamen? Op de website van de KVK (Deze link gaat naar een externe website) vind je informatie en tips. Heb je behoefte aan advies? De gemeente heeft een loket om bedrijven te helpen met het verduurzamen. Voor digitaal advies kan je terecht bij het Regionaal Energie Loket (Deze link gaat naar een externe website). Daarnaast kan je terecht bij het REE (Deze link gaat naar een externe website) met vragen over energie besparen, bijvoorbeeld als je vragen hebt over de informatieplicht of problemen hebt met netcapaciteit. De gemeente heeft ook speciale subsidies en leningen voor ondernemers, meer informatie vind je op de pagina duurzaam ondernemen.

Let op: sinds 1 januari 2023 is het wettelijk verplicht dat kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Heeft jouw bedrijf een kantoorpand en heeft dit pand nog geen energielabel of energielabel D t/m G? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag met het nemen van isolatiemaatregelen! Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Deze link gaat naar een externe website) lees je meer over de label C verplichting voor kantoren.

Waar vind ik goede installateurs/ aannemers voor het isoleren van mijn huis?

Op verbeterjehuis.nl (Deze link gaat naar een externe website) vind je een overzicht van installateurs en aannemers. Hier kan je filteren op jouw regio.