Inwonersacties en initiatieven
In de gemeente Wijchen zijn verschillende inwoners al actief bezig met het verduurzamen van hun buurt. Op deze pagina lees je welke initiatieven er al zijn en hoe je zelf een actie of initiatief kunt opzetten.
Waarom meedoen?
Samen met je buren of buurt jullie huizen verduurzamen heeft meer voordelen dan wanneer je dat alleen doet. Zo kan het goedkoper worden om een maatregel te laten uitvoeren of trekt je misschien wel de twijfelende buurman over de streep. Samen bereik je meer en kan je ook meer besparen!
Hoe meer mensen aan de slag gaan met het verduurzamen van hun huis, hoe beter! We moeten gezamenlijk huizen anders gaan verwarmen en minder stroom gaan gebruiken. Hierdoor kunnen we tot 2030 ons verbruik met 20% verminderen en in 2050 helemaal zonder gas. Dit is beter voor je portemonnee, voor je wooncomfort en voor het klimaat.
Voorbeelden van acties:
- Samen met je straat of buurt huizen isoleren. Denk aan dak, vloer of ramen.
- Warmtebeeldcamera's gebruiken om warmtelekken in je huis op te sporen.
- Samen onderzoeken of er collectieve warmtebronnen zijn voor de huizen in je straat, zoals een warmtenet.
- Sla stroom op in een thuisbatterij of buurtbatterijen.
Heb je zelf een goed idee voor een actie of initiatief om energie te besparen?
De gemeente Wijchen helpt jou graag met het opstellen van een projectplan en het verbinden met andere buurtbewoners in jouw straat. Ook kan de gemeente helpen met budget om uw activiteit of onderzoek op te zetten.
Neem contact op met Zaphira van Leeuwen. Zij denkt graag met je mee en kan jouw actie of initiatief op deze pagina toevoegen. Je bereikt haar via energie@drutenwijchen.nl of telefonisch via 088 432 75 15.
Klimaatburgemeesters van Wijchen
De klimaatburgemeester is een programma van de Rijksoverheid. Elk jaar organiseert de Rijksoverheid de Nationale Klimaatweek. Caren Schipperus en Danny Wilting hebben zich voor de gemeente Wijchen aangemeld als klimaatburgemeester. Dit is een vrijwillige functie. Zij werken samen en spannen zich in om met de Gemeente Wijchen inwoners en bedrijven te inspireren en te motiveren om energie te besparen en ons aan te passen aan het veranderend klimaat. Zij stellen zich hieronder voor.
Caren Schipperus
Als kind kon ik elke winter schaatsen en maakte ik lange tochten met mijn familie. Nu beleven we vaak alleen nog ijspret in de winter dankzij WijchenSchaatst! Ik hoop mensen te kunnen inspireren en te motiveren om samen met de klimaatburgemeesters te doen wat nodig en mogelijk is, zodat wij de aarde leefbaar kunnen doorgeven aan onze kinderen.
Ik kijk daarbij ook naar de ‘win-win’: iets doen of laten in het belang van het klimaat, heeft vaak ook een ander positief effect. Bijvoorbeeld: als je gaat fietsen in plaats van met de auto naar de sportschool, dan verschijn je opgewarmd bij de les en heb je ook vast wat calorieën verbrand. Of: als je tegels uit je tuin haalt en groen aanplant, dan kun je overtollig regenwater makkelijker opvangen, verkoelt de omgeving van je woning en verbeter je de biodiversiteit. En neem je een bidon met water mee van huis en een bruine boterham in een trommeltje, dan is dat niet alleen veel duurzamer, maar ook veel goedkoper en gezonder. Ik combineer aandacht voor klimaatverandering dus graag met aandacht voor biodiversiteit, geld besparen en een gezonde leefstijl.
Danny Wilting
Mijn passie voor het klimaat komt voort uit de overtuiging dat iedereen kan bijdragen aan een beter milieu. Het begint bij kleine stappen, zoals het plaatsen van tochtstrips of het kiezen voor energiezuinige maatregelen. Deze eenvoudige aanpassingen kunnen samen een groot verschil maken.
Als klimaatburgemeester wil ik mijn kennis en ervaring inzetten om de inwoners van Wijchen te helpen met het verduurzamen van hun woningen en gebouwen. Het verduurzamen heeft niet alleen positieve gevolgen voor het klimaat door CO2-reductie, maar levert vaak ook directe besparingen op. Daarom is het zo belangrijk dat we samen in actie komen.
Mijn oproep aan alle inwoners, organisaties en vooral de jeugd is simpel: draag je steentje bij. Of het nu gaat om kleine handelingen, zoals vaker de fiets pakken, of grotere aanpassingen zoals isolatiemaatregelen, alle beetjes helpen. Samen kunnen we werken aan een duurzame toekomst voor iedereen.
Voor meer informatie kijk op www.klimaatburgemeesterwijchen.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Repair Café Wijchen
We gebruiken allemaal heel veel spullen in het dagelijks leven. Als er iets kapot gaat gooien we het weg en kopen we iets nieuws. Dat is niet altijd nodig. Repareren is goedkoop én goed voor het milieu! De vrijwilligers van het Repair Café Wijchen gaan graag voor jou aan de slag. Of het nu gaat om een kapotte waterkoker of een klein gaatje in je trui. Kijk voor meer informatie en de openingstijden op www.repaircafewijchen.nl (Deze link gaat naar een externe website)
Energierijk Zuid: Samen voor een duurzame toekomst
Energierijk Zuid is een groep betrokken vrijwilligers die zich inzet voor energiebesparing en klimaatadaptatie in Wijchen Zuid. Ze geven informatie en helpen de gemeenschap met duurzame energie en klimaatoplossingen.
Missie van Energierijk Zuid
De missie van Energierijk Zuid is een energiezuinigere en duurzamere toekomst. Hier werken ze aan door:
- Inwoners te helpen energie te besparen
- Duurzame initiatieven te bevorderen
- Bewustzijn te vergroten over duurzaamheid en klimaatverandering
Wat doet Energierijk Zuid?
- De energietransitie volgen
- Subsidiemogelijkheden aanwijzen
- Warmtelekken opsporen met warmtebeeldcamera's
- Voorlichtingsavonden organiseren
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates en informatie? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Energierijk Zuid via energierijkzuid@gmail.com.
Wilt u helpen?
Heb je ideeën of wil je helpen om Wijchen Zuid groener en duurzamer te maken? Neem dan contact met ons op via energierijkzuid@gmail.com met als onderwerp: Ik doe mee met Energierijk Zuid.
Duurzaam Batenburg
Duurzaam Batenburg onderzoekt de mogelijkheden voor wijkverwarming. Het kan als er voldoende Batenburgers willen meedoen. Zij werken nauw samen met de gemeente Wijchen.
"Wijkverwarming? Ja het kan als we het samen doen! We moeten van het gas af, maar hoe doe je dat? Veel Batenburgers zitten met deze vragen. Waarom zouden we dat niet met elkaar proberen op te lossen? Een gezamenlijke oplossing is bijvoorbeeld wijkverwarming. Dat kan goedkoper én gemakkelijker zijn. En is ook nog beter voor het klimaat."
Meer informatie? Neem een kijkje op de website www.duurzaambatenburg.nl (Deze link gaat naar een externe website)of mail uw vraag naar info@duurzaambatenburg.nl