Duurzame warmte in mijn wijk/dorp
De meeste mensen gebruiken nu nog een CV-ketel om hun huis te verwarmen en voor warm (tap)water. Daarvoor wordt aardgas gebruikt, wat vervuilend en niet duurzaam is. Het is een fossiele brandstof. Bij verbranding komt CO2 vrij. Daarom gaan we overstappen van aardgas naar het gebruik van duurzame warmte. Deze overstap noemen we de warmtetransitie. Als gemeente hebben we de opdracht gekregen om deze warmtetransitie te organiseren.
Voor duurzame warmte zijn er twee alternatieven:
- Een individuele oplossing per huis: overstap naar een elektrische (hybride) warmtepomp.
- Een gezamenlijke oplossing: een collectief warmtenet voor meerdere huizen tegelijk.
De gemeente heeft per dorp of wijk laten onderzoeken welk alternatief het beste is. In een aantal wijken lijkt een warmtenet haalbaar. In deze wijken doen wij de komende jaren verder onderzoek. In de wijken waar een collectief warmtenet niet mogelijk is, moeten woningen gebruik gaan maken van een individuele warmtepomp.
Op de kaart kan je zien of we in jouw dorp of wijk onderzoeken of een warmtenet mogelijk is.
Warmte-oplossingen per wijk / dorp (Deze link gaat naar een externe website)
Wat kan je doen als een collectief warmtenet misschien mogelijk is?
Dan kan je de overstap naar een warmtepomp misschien nog even uitstellen, totdat we meer zeker zijn over het warmtenet. Medio 2025 weten we hier meer over. Het is verstandig om te starten met isoleren en daarmee te besparen op je energiekosten.
Wat kan je doen als een warmtenet in jouw wijk of dorp niet mogelijk is?
Dan kan je de gasketel op termijn vervangen door een elektrische (hybride) warmtepomp. Ook is het verstandig om te starten met het isoleren. Ga naar de pagina isoleren en ventileren voor meer informatie.
Waarom niet langer verwarmen met aardgas?
Aardgas is een fossiele brandstof, net als aardolie en kolen. Dat betekent dat er CO₂ en andere broeikasgassen vrijkomen bij de verbranding van aardgas. Dit draagt bij aan een versnelde opwarming van de aarde. Hierdoor verandert ons klimaat. Met grote negatieve gevolgen voor mens, natuur en milieu.
Nog steeds gebruiken de meeste huizen in Nederland aardgas voor verwarming, warm water en om mee te koken. Al deze huizen aardgasvrij maken zorgt dus voor een flinke afname van onze totale CO₂-uitstoot. Dat is beter voor het klimaat.
Wanneer ga ik van het gas af?
Dit verschilt per wijk. Een wijk gaat nooit van het ene op het andere moment van het gasnet af. Dit proces duurt een aantal jaren. Op dit moment weten we nog niet wanneer welke wijk van het gas af gaat.
Waarom en wanneer is een collectief warmtenet beter dan een individuele oplossing?
Warmtenetten zijn een efficiënte manier om veel woningen in één keer aardgas vrij te maken. Hoe duurzaam een warmtenet is, hangt af van de warmtebron die ervoor wordt gebruikt. In sommige gevallen is een collectief warmtenet beter dan een individuele oplossing en soms ook niet. Want wat is beter voor wie en wanneer?
De gemeente heeft het liefst de oplossing die het beste is voor het klimaat en de minste CO2 uitstoot. Maar woningeigenaren en huurders moeten de oplossing wel kunnen betalen. Ook belangrijk is de belasting op het elektriciteitsnet. Stapt iedereen in een wijk of buurt over op een elektrische warmtepomp? Dan moet het elektriciteitsnet verzwaard worden. Ook dat kost geld. De gemeente kijkt dus naar de oplossing met de minste maatschappelijke kosten.
Hoe doet de gemeente verder onderzoek naar een collectief warmtenet?
Als een collectief warmtenet misschien mogelijk is gaat de gemeente verder onderzoek doen. Dit doet de gemeente samen met andere partijen, zoals een woningcorporatie. De gemeente brengt in beeld waar zo'n warmtenet kan komen te liggen, welke duurzame warmtebron gebruikt kan worden en wat het gaat kosten.
Ook gaat de gemeente in gesprek met de bewoners in het gebied. Om te vragen of zij willen aansluiten op een warmtenet. De gemeente kijkt ook naar andere mogelijkheden. En wat het zou kosten en betekenen wanneer iedereen in het gebied voor een elektrische warmtepomp zou kiezen.
Is een collectief warmtenet beter dan een individuele warmtepomp? Dan gaat de gemeente proberen om dit warmtenet mogelijk te maken. Is een individuele oplossing, met (hybride) warmtepompen beter? Dan kiest de gemeente niet voor een collectief warmtenet.
Wat gebeurt er met de gasleidingen in de grond?
Verdwijnt het aardgas of maakt je jouw huis aardgasvrij? Dan zijn de gasleidingen niet meer nodig. Volgens de wet mogen deze leidingen dan niet in de grond blijven zitten. Het vervangen van gasleidingen is erg duur. Daarom kan het een goed moment zijn om over te stappen op andere manieren om te verwarmen.