Dementie
Eén op de vijf mensen krijgt te maken met dementie, misschien ook in uw omgeving. Op deze webpagina vindt u alles over dementie en dementiezorg in gemeente Wijchen. We werken aan een dementievriendelijke gemeente en willen er zijn voor mensen met dementie.
Wat is dementie?
Dementie is de naam voor ruim 50 verschillende ziekten in de hersenen. Allemaal zorgen ze ervoor dat de hersenen niet goed omgaan met informatie. De meest bekende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Meer informatie over dementie vindt u op de website dementie.nl (Deze link gaat naar een externe website)
Hoe herkent u dementie?
Dementie is per persoon en per vorm anders. Toch zijn er 10 herkenbare signalen. Deze kunt u vinden op de website van Alzheimer Nederland (Deze link gaat naar een externe website).
Bij wie kunt u terecht?
In Wijchen zijn er verschillende organisaties die u kunnen helpen bij dementie. De huisarts (of praktijkondersteuner) en specialist ouderengeneeskunde kunnen helpen met diagnose, behandeling en doorverwijzing. Voor praktische hulp kunt u naar het Sociaal Team of de wijkverpleegkundige gaan. In het Alzheimercafé (Deze link gaat naar een externe website) kunt u terecht voor informatie en advies. De zorgtrajectbegeleider (casemanager) is een vast aanspreekpunt voor vragen over zorg en begeleiding.
Welke ondersteuning kunt u krijgen?
Voor mensen met dementie en hun familie en vrienden zijn er verschillende vormen van ondersteuning in de gemeente. Denk hierbij aan:
Zorgtrajectbegeleider: een vast contact persoon
Netwerk 100 probeert alle mensen met (een vermoeden van) dementie in de regio te helpen. Netwerk 100 biedt een vast contactpersoon aan. Dit doen zij vanaf het moment dat er een diagnostisch onderzoek naar dementie start bij de huisarts. We noemen zo’n contactpersoon een zorgtrajectbegeleider (casemanager). Neem zelf contact op met een zorgtrajectbegeleider via de website Netwerk100 (Deze link gaat naar een externe website).
Activiteiten voor mensen met dementie
Er wordt veel georganiseerd in de gemeente voor mensen met dementie en hun naasten. Een overzicht:
- Op de sociale kaart van WijWijchen (Deze link gaat naar een externe website) vindt u diverse activiteiten en (vrijwilligers) organisaties.
- Bewegen is goed voor mensen met dementie. Kijk voor meer informatie over beweegactiviteiten in de gemeente op de website Actiefwijchen.nl (Deze link gaat naar een externe website)
- Op de website Dementie.nl (Deze link gaat naar een externe website) staan verschillende bijeenkomsten en activiteiten in de regio voor mensen met dementie of hun familie en vrienden. Kijk ook eens bij Alzheimer cafés, dit zijn informatieve avonden.
- MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website) organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten.
- Cultureel Centrum De Bogerd (Deze link gaat naar een externe website)in Druten biedt verschillende activiteiten voor mensen met dementie, waaronder het onder begeleiding bewerken van hout.
Ontmoetingsplekken voor dagactiviteiten
Op verschillende locaties worden dagactiviteiten georganiseerd waardoor mensen met dementie hun dag waardevol kunnen invullen. Ook geeft dit mantelzorgers de ruimte om op adem te komen. Voor een de meeste dagbesteding locaties is een indicatie via het Sociaal Team nodig.
- Wijkcentrum ’t Achterom en Dorpshuis De Oase (Deze link gaat naar een externe website) in Wijchen
- Het Odensehuis (Deze link gaat naar een externe website) in Wijchen
- Woonzorgboerderij De Hagert (Deze link gaat naar een externe website) in Wijchen
- Dagbesteding Bij Ons (Deze link gaat naar een externe website) in Wijchen
- Zorgboerderij ’t Kuyperke (Deze link gaat naar een externe website) in Batenburg
- De Ontmoeting in de Lier (Deze link gaat naar een externe website) in Puiflijk
- De Kasteelhof (Deze link gaat naar een externe website) in Druten
- Zorgboerderij De Henricus Hoeve (Deze link gaat naar een externe website) in Beneden-Leeuwen
- Zorgboerderij De Maashof (Deze link gaat naar een externe website)in Maasbommel