Aankomst, registratie en verblijf
Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) vindt u alle informatie. En ook veel gestelde vragen over aankomst, registratie en verblijf. Denk aan inschrijven in de basisregistratie (BRP), wat te doen met huisdieren en inburgeren.
De vragen die op deze pagina staan, zijn speciaal voor de gemeente Wijchen of staan niet op de site van de Rijksoverheid.
Hoe schrijft een vluchteling zich in bij de gemeente Wijchen?
Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) in de gemeente waar zij tijdelijk wonen. Zo blijven ze in beeld en kunnen ze gebruik maken van bijvoorbeeld zorg, onderwijs en andere begeleiding. Ook krijgen zij zo een Burgerservicenummer (BSN). Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een bankrekening openen en leefgeld krijgen.
Belt u ons even om een afspraak te maken voor de inschrijving? Ons nummer is: 088 432 70 00.
Belangrijke informatie voor het inschrijven:
- Alleen vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit kunnen zich inschrijven. Mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne (bijvoorbeeld omdat zij daar studeerden of werkten) vallen in Nederland vanaf 19 juli 2022 niet langer vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Deze zogeheten derdelanders kunnen geen aanspraak (meer) maken op de regeling ontheemden Oekraïne. Zij hebben dus sinds 19 juli 2022 geen recht op gemeentelijke opvang, leefgeld, onderwijs en medische zorg. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).
- Wie zich inschrijft, moet een paspoort of identiteitskaart hebben.
- Oekraïners zonder identiteitsdocumenten moeten zich melden bij de ambassade van Oekraïne. Wij vragen hen wel om zich ook bij Burgerzaken van gemeente Wijchen te melden.
- Als u andere officiële documenten heeft, neem deze dan mee. Denk aan (oude) legitimatiebewijzen, geboorteaktes, huwelijksakte en/of scheidingsakte van alle gezinsleden.
- Als het kan is de persoon bij wie de vluchteling tijdelijk woont bij de afspraak aanwezig. Kan dat niet? Dan is er schriftelijke toestemming nodig voor de inschrijving.
- De afspraak is in het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27 in Wijchen
- Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.
- Wij spreken Nederlands en Engels.
De laatste informatie over inschrijven vindt u op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (Deze link gaat naar een externe website).
Hoe lang mogen Oekraïense vluchtelingen in Nederland blijven?
Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland. Hiervoor is de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) (Deze link gaat naar een externe website) vindt u alle informatie hierover.
Hier leest u ook hoe u aan een Bewijs van verblijf (Deze link gaat naar een externe website) kunt komen en wat de voorwaarden zijn. En wat nodig is om bijvoorbeeld te reizen in Europa of van en naar Oekraïne (Deze link gaat naar een externe website).
Spreekuren voor Oekraïners bij gastgezinnen
Vanaf 13 juni starten we in Wijchen met spreekuren voor Oekraïners die bij gastgezinnen wonen. Voor vragen over bijvoorbeeld gezondheidszorg, rechtsbijstand of onderwijs. Maar ook om even bij te praten of als er behoefte is aan sociale ondersteuning. Vluchtelingenwerk Nederland verzorgt de spreekuren.
De spreekuren zijn in Sociaal Cultureel Centrum ’t Mozaïek, Campuslaan 6 in Wijchen op:
• maandagmiddag van 14.00 - 16.00 uur
• vrijdagochtend van 10.00 - 12.00 uur
Staat uw vraag er niet bij? Mail of bel ons gerust met uw vragen. Wij denken graag met u mee. U kunt mailen naar: oekraine@drutenwijchen.nl of bellen naar: 088 432 70 00.